Hitam-hitam sitampok manggis. Walaupun hitam dipandang manis.Nama jolokkannya adalah "queen of fruit" ini memiliki nama kimia "Garnicia mangostana". Tanaman yang berasal dari hutan tropika di kawasan Asia Tenggara, iaitu hutan belantara Malaysia atau Indonesia. Buah manggis memiliki banyak manfaat kerana ianya kaya dengan kandungan antioksidan pada kulit dan buahnya.
Beberapa khasiat buah manggis:
- Mencegah penyakit yang serius, buah manggis memiliki kandungan zat xanthones yang bermanfaat untuk mengatasi penyakit-penyakit serius seperti kanser, diabetes, jantung, arthritis, alzheimer, dan lainnya. Zat xanthones yang di hasilkan manggis dapat menghindarkan pelbagai penyakit yang blh menyebabkan peradangan, seperti artritis dan alzheimer (merupakan salah satu penyakit disfungsi otak). Selain itu xanthone juga bermanfaat mencegah pertumbuhan sel kanser dan tumor. Kulit buah manggis juga multi khasiat yaitu antikanser, antioksi dan mujarab mengatasi koroner jantung, HIV, dan sebagainya. Ekstrak kulit manggis bersifat antiproliferasi dapat menghindar pertumbuhan sel kanser. Selain itu ekstrak tersebut juga bersifat apotosis penghancur sel kanser. Kandungan zat xanthone yang terdapat padanya mampu merawat beberapa jenis penyakit kanser seperti kanser hati, pencernaan, paru-paru dan sebagainya. Xanthone dalam kulit manggis juga mampu mengatasi penyakit tuberkulosis (TBC), asma, leukimia, antiinflamasi, dan antidiare.
- Menghilangkan rasa sakit, seorang doktor di Amerika Syarikat mengaku telah mengganti ubat-ubatan penghilang rasa sakit yang diderita di lehernya dengan mengambil buah manggis secara rutin. Buah manggis juga berkhasiat mengurangi rasa sakit.
- Melawan radikal bebas, buah manggis mengandung catechins yang terbukti lebih efektif dan lebih berdaya guna dibandingkan vitamin C atau vitamin E dalam melawan radikal bebas yang ada di dalam tubuh kita. Doktor Frederc Templeman yang menulis buku “A Doctor Challenge, A Mangosteen Solution” menyarankan mengambil buah manggis setiap hari sebagai makanan tambahan (suplemen), akan mendapatkan zat antioksidan lebih banyak dibandingkan suplemen lain yang ditawarkan dalam ubat-ubatan. Selain itu kandungan alpha-mangostin dan gamma-maostin pada buah manggis juga bersifat sebagai antibakteria. Alpha-magodtin juga diketahui mempunyai efek yang sama bagusnya dengan antibiotik yang berada di pasaran seperti amphicillin dan minocycline.
- Mengurangi tekanan darah tinggi, hypertension atau tekanan darah tinggi juga terjadi kerana adanya gangguan pada pembuluh darah, dan risiko terhadap penyakit jantung dan stroke. Buah manggis boleh mengatasinya, terutama untuk menormalkan berat badan.
No comments:
Post a Comment